Consells Dentals

el por a el dentista és un fet més comú del que sembla. No són poques les persones que porten anys sense trepitjar la consulta d'l'odontòleg, ja que només pensar-els genera ansietat. És un cercle viciós en el qual l'elusió de l'tractament dental porta a un deteriorament de la salut dental, amb pèrdua de dents, i aquest a un sentiment de culpa i més ansietat que reforça, moltes vegades per vergonya, l'actitud d'evitar anar a l' dentista.

Però, què és el que genera aquest por a el dentista? En molts casos és el dolor -reforçat per males experiències anteriors, especialment de nens-; o les punxades de l'anestèsia; en altres el fet de la postura incòmoda, mantenir la boca oberta i que se li introdueixin en ella molts aparells; també la incertesa davant el que li van a fer; i, per què no dir-ho, el cost econòmic que pugui suposar.

Els odontòlegs són molt conscients la por que senten els seus pacients quan van a la consulta i es formen per enfrontar-ho. Però, què poden fer els mateixos pacients per evitar-ho ?. Els experts fan algunes recomanacions en aquest sentit:

Abans d'anar

 • Identificar la raó de la por: és important reflexionar sobre les causes de l'propi por a el dentista i analitzar-les amb tranquil·litat.
 • informació: moltes vegades, l'anar a una clínica dental i sol·licitar informació pot ajudar a resoldre dubtes. També permet conèixer el lloc a què es pot anar i veure com els pacients que surten de l'consultori ho fan amb tranquil·litat.
 • Cercar un dentista o una clínica de confiança: es pot preguntar a amics i familiars que visitin habitualment a l'odontòleg, perquè et recomanin un i t'expliquin la seva experiència. Fins i tot es pot visitar la clínica abans de demanar la cita per veure si t'inspira confiança. Es pot parlar amb la recepcionista, demanar informació i fins i tot que recomani a un dels professionals de la clínica, explicant-li que sents por a el dentista.
 • Demanar hora: com més aviat sigui l'hora de la cita, menys oportunitats hi haurà de fer-se enrere.
 • Preparar-se mentalment: un cop presa la decisió, cal evitar qualsevol focus d'ansietat o estrès. El millor és sortir, fer una passejada, parlar amb amics ...
 • Demanar a un amic o familiar que t'acompanyi: l'anar acompanyat reforça la decisió d'anar a l'dentista i facilita la distracció durant l'espera.
 • La primera visita: la primera consulta d'l'odontòleg sol ser una revisió de la qual sortirà un pla de tractament, de manera que no hi haurà ni punxades, ni actes dolorosos. No obstant això, abans d'anar convé definir tot el que es desitja preguntar tenint en compte les pròpies pors.

A la consulta

 • Dir-ho a l'arribar a la consulta: no cal sentir vergonya per sentir por a el dentista. Molt a l'contrari. En algunes clíniques hi ha odontòlegs especialitzats en pacients amb por.
 • Mentre s'espera: el millor és abstreure. Si es va acompanyat la conversa permetrà distreure i no pensar en el que ha de venir. Si es va sol, el millor és tractar de distreure llegint, escoltant música, fent mots encreuats ...
 • Parlar amb el dentista: és important parlar amb l'odontòleg, ja que és el més interessat en que els pacients superin la por. Ell sap com tranquil·litzar-los. Per exemple, es pot pactar un senyal quan es necessiti una pausa durant el tractament, o demanar-li que li expliqui cada pas del que fa.
 • Abans de sortir, més informació: com ja s'ha indicat, la primera consulta sol ser una revisió en profunditat en què l'odontòleg identifica els problemes que cal corregir i defineix un pla de tractament de què l'informarà detalladament. És el moment de renovar totes les preguntes sobre els procediments que s'han de realitzar. Si la por és a el dolor, cal preguntar pos la sedació. Si la por és a el cost econòmic, caldrà preguntar per possibles ofertes, formes de pagament, etc. És important sortir de la consulta amb tots els dubtes resolts.

És normal que el por a el dentista perduri després de la primera consulta, especialment si es té en compte el pla de tractament (curetatge, extraccions, ortodòncia, etc.) que exigirà successives visites, atenent a un ordre de prioritats. A partir d'ara la informació és important. Però amb una perspectiva diferent. Més que com es fa, si pot fer mal o no, cal procurar pensar en el benefici que es va a obtenir de l'tractament: una bona salut bucodental, menys problemes a mig i llarg termini, fins i tot menys visites a l'dentista, llevat de les assenyalades per revisions i neteja dental.

¡Encantats d'atendre't!